Om kören

Historik

Kammarkören Sångkraft bildades som en ungdomskör 1972 och har under sin 50-åriga historia utvecklats till en av Umeås kulturinstitutioner. Kören behärskar en bred repertoar bestående av konstmusik, pop-jazz och folkton, musik som sträcker sig över flera seklers vokala kompositioner. Kammarkören Sångkraft består idag av ca 40 sångare, amatörer som sådana men med en professionell inställning till sitt musicerande. När de inte sjunger berikar de Umeå i yrken som spänner från lärare till ljudtekniker, läkare till bokbindare!

Kören grundades av Nils-Erik Öhman, som med sin smakfulla känsla och musikaliska inlevelse lade grunden för den klang som kören är känd för. Sedan 1990 är Leif Åkesson dirigent och konstnärlig ledare, och under hans ledning har kören utvecklats till en ensemble av professionell rang.

Samarbeten och internationell medverkan

Kammarkören Sångkraft har under åren haft betydande musikaliska samarbeten. Nämnas kan Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan med gästdirigenter som Tönu Kaljuste, James McMillan och Andrea Quinn. Spännande möten har också skett med bl.a. The Real Group och Global Percussion Network.

Sommaren 1985 blev Kammarkören Sångkraft totalvinnare vid österrikiska Spittal International Choral Competition. I december 1997 vann kören specialklassen i tävlingen ”Toner för miljoner”, det svenska mästerskapet i körsång. Juli 2000 korades Kammarkören Sångkraft till Choir of the World när man vann den prestigefyllda tävlingen ”Llangollen Musical Eisteddfod” i Wales. 2009 var det dags för en titel i kyrkomusik då Kammarkören Sångkraft vann Grand Prix-finalen i festivalen Musica Sacra a Roma, vilket placerade ensemblen som nr 21 på Interkulturs rankning av världens 1000 bästa körer. I juli 2011 premierades Kammarkören Sångkrafts sånggruppssound med ett Grand Prix of Choral Music i klassen vocal pop-jazz-gospel-spiritual i Graz, Österrike.

A Choral Midsummer Light’s Dream – Umeå International Choir Festival

2014 var det dags för Kammarkören Sångkraft att ta ett större ansvar för körsång än endast sitt eget musicerande. Och nu ville kören ta världen till Umeå! Under midsommarveckan samlades 950 sångare från 9 länder i Umeås första internationella körfestival. Musikaliska och mänskliga möten i den ljusa norrländska natten var festivalens själ och hjärta, glädjefyllda kollektiva minnen som nu bor hos ensemblesångare i Europa och Nordamerika. Se filmer från festivalen.